The Skyscape Planetarium

Georg Zotti, Florian Schaukowitsch, Michael Wimmer
The Skyscape Planetarium
In 24th SEAC Conference. September 2016.

Information

Abstract

Communicating scientific topics in state of the art exhibitions frequently involves the creation of impressive visual installations. In the exhibition “STONEHENGE. –A Hidden Landscape.” in the MAMUZ museum for prehistory in Mistelbach, Lower Austria, LBI ArchPro presents recent research results from the Stonehenge Hidden Landscape Project. A central element of the exhibition which extends over two floors connected with open staircases is an assembly of original-sized replica of several stones of the central trilithon horseshoe which is seen from both floors. In the upper floor, visitors are at eye level with the lintels, and on a huge curved projection screen which extends along the long wall of the hall they can experience the view out over the Sarsen circle into the surrounding landscape. This paper describes the planning and creation of this part of the exhibition, and some first impressions after opening.

Additional Files and Images

No additional files or images.

Weblinks

No further information available.

BibTeX

@inproceedings{ZOTTI-2016-TSP,
  title =      "The Skyscape Planetarium",
  author =     "Georg Zotti and Florian Schaukowitsch and Michael Wimmer",
  year =       "2016",
  abstract =   "Communicating scientific topics in state of the art
               exhibitions frequently involves the creation of impressive
               visual installations. In the exhibition “STONEHENGE. –A
               Hidden Landscape.” in the MAMUZ museum for prehistory in
               Mistelbach, Lower Austria, LBI ArchPro presents recent
               research results from the Stonehenge Hidden Landscape
               Project. A central element of the exhibition which extends
               over two floors connected with open staircases is an
               assembly of original-sized replica of several stones of the
               central trilithon horseshoe which is seen from both floors.
               In the upper floor, visitors are at eye level with the
               lintels, and on a huge curved projection screen which
               extends along the long wall of the hall they can experience
               the view out over the Sarsen circle into the surrounding
               landscape. This paper describes the planning and creation of
               this part of the exhibition, and some first impressions
               after opening.",
  month =      sep,
  booktitle =  "24th SEAC Conference",
  location =   "Bath, UK",
  note =       "24th SEAC Conference",
  keywords =   "stellarium",
  URL =        "https://www.cg.tuwien.ac.at/research/publications/2016/ZOTTI-2016-TSP/",
}